Ce sunt ambalajele cu atmosferă modificată (MAP)?
Ambalajele cu atmosferă modificată (MAP – Modified Atmosphere Packaging) reprezintă o metodă de ambalare a fructelor pre-răcite în pungi din materiale plastice. Aceste pungi sunt apoi așezate în lăzile tradiționale din lemn, plastic sau carton. Secretul constă în structura materialului din care sunt produse pungile, care are o permeabilitate selectivă pentru oxigen, bioxid de carbon și vapori de apă. Ca rezultat al respirației în interiorul ambalajului, se stabilește rapid o compoziție a gazelor cu nivel sporit de CO2 și nivel scăzut de O2, precum și un nivel înalt de umiditate, dar fără a produce condens. Acest mediu modificat reduce rata de respirație a fructelor, prelungind astfel termenul de păstrare și menținând calitatea produselor.
Această tehnologie a revoluționat sectorul și a deschis piețele Europei și Americii de Nord pentru producătorii de fructe perisabile din emisfera sudică. În prezent, utilizarea acestor ambalaje a devenit o normă pentru țările din topul 10 al celor mai mari producători de cireșe.
Pentru ce fructe se utilizează ambalajele cu atmosferă modificată?
Ambalajele ZoePac se pot utiliza pentru toată gama de produse horticole produse în România:
- Fructe: cireșe, caise, piersici, nectarine, prune, mere, pere
- Legume: roșii, castraveți, bostănei, conopidă, broccoli, verdeață
- Pomușoare: căpșune, zmeură, afine
Beneficiile principale ale ambalajelor cu atmosferă modificată:
- Prelungirea termenului de păstrare a produselor perisabile: de exemplu, cireșele pot fi păstrate până la 45-50 de zile, iar prunele soiuri târzii – până la 50-60 de zile.
- Păstrarea aspectului produselor și a prospețimii lor.
- Reducerea mucegaiului.
- Minimalizarea pierderilor masei produselor și a deshidratării lor.
Cercetările de laborator au stabilit pierderile în greutate pentru cireșe, vișine, zmeură, caise și prune păstrate în MAP și fără.
N | FRUCTE | Termen Păstrare, zile | Pierderi în greutate Cu MAP, % | Pierderi în greutate Fără, % | Economie % |
1 | Cireșe soi Kordia | 50 | 0,18 | 4,9 | 4,72 |
2 | Vișine | 45 | 0,22 | 5,3 | 5,08 |
3 | Zmeură | 20 | 0,13 | 3,8 | 3,67 |
4 | Caise | 40 | 0,20 | 4,2 | 4,0 |
5 | Prune Prezident | 60 | 0,19 | 4,4 | 4,21 |
Rezultatele arată că păstrarea acestor fructe în MAP aduce, pe lângă aspectul proaspăt și prelungirea termenului de păstrare, o economie de 3,5-5,1% din greutatea inițială a produselor. Dacă transformăm aceste economii în bani, doar acest beneficiu practic acoperă costul pungilor utilizate.