Ambalaje cu atmosferă modificată (MAP) pentru păstrarea/transportarea fructelor

Ce sunt ambalajele cu atmosferă modificată (MAP)?

Ambalajele cu atmosferă modificată (MAP – Modified Atmosphere Packaging) reprezintă o metodă de ambalare a fructelor pre-răcite în pungi din materiale plastice. Aceste pungi sunt apoi așezate în lăzile tradiționale din lemn, plastic sau carton. Secretul constă în structura materialului din care sunt produse pungile, care are o permeabilitate selectivă pentru oxigen, bioxid de carbon și vapori de apă. Ca rezultat al respirației în interiorul ambalajului, se stabilește rapid o compoziție a gazelor cu nivel sporit de CO2 și nivel scăzut de O2, precum și un nivel înalt de umiditate, dar fără a produce condens. Acest mediu modificat reduce rata de respirație a fructelor, prelungind astfel termenul de păstrare și menținând calitatea produselor.

Această tehnologie a revoluționat sectorul și a deschis piețele Europei și Americii de Nord pentru producătorii de fructe perisabile din emisfera sudică. În prezent, utilizarea acestor ambalaje a devenit o normă pentru țările din topul 10 al celor mai mari producători de cireșe.

Pentru ce fructe se utilizează ambalajele cu atmosferă modificată?

Ambalajele ZoePac se pot utiliza pentru toată gama de produse horticole produse în România:

  • Fructe: cireșe, caise, piersici, nectarine, prune, mere, pere
  • Legume: roșii, castraveți, bostănei, conopidă, broccoli, verdeață
  • Pomușoare: căpșune, zmeură, afine

Beneficiile principale ale ambalajelor cu atmosferă modificată:

  • Prelungirea termenului de păstrare a produselor perisabile: de exemplu, cireșele pot fi păstrate până la 45-50 de zile, iar prunele soiuri târzii – până la 50-60 de zile.
  • Păstrarea aspectului produselor și a prospețimii lor.
  • Reducerea mucegaiului.
  • Minimalizarea pierderilor masei produselor și a deshidratării lor.

Cercetările de laborator au stabilit pierderile în greutate pentru cireșe, vișine, zmeură, caise și prune păstrate în MAP și fără.

NFRUCTETermen Păstrare, zilePierderi în greutate Cu MAP, %Pierderi în greutate Fără, %Economie %
1Cireșe soi Kordia500,184,94,72
2Vișine450,225,35,08
3Zmeură200,133,83,67
4Caise400,204,24,0
5Prune Prezident600,194,44,21

Rezultatele arată că păstrarea acestor fructe în MAP aduce, pe lângă aspectul proaspăt și prelungirea termenului de păstrare, o economie de 3,5-5,1% din greutatea inițială a produselor. Dacă transformăm aceste economii în bani, doar acest beneficiu practic acoperă costul pungilor utilizate.

Utilaje și produse

Căldări pentru recoltarea fructelor

Căldările pentru culegerea merelor asigură recoltarea delicată a soiurilor sensibile, datorită bazei detașabile, care permite merelor să se rostogolească lent în lăzi sau containere....

Rotator hidraulic pentru descărcarea merelor pentru industrie

Acest atașament pentru stivuitor frontal permite descărcarea rapidă, eficientă și sigură a containerelor cu mere destinate industriei Un singur operator, folosind acest atașament, poate încărca...

Stații meteo METOS

Soluțiile METOS® reprezintă o combinație de hardware desfășurat (IoT) și software (SaaS) pentru a furniza utilizatorilor informații esențiale despre mediul înconjurător, necesare pentru luarea...

Instrumente pentru măsurarea calității fructelor

Instrumentele pentru măsurarea calității fructelor reprezintă o gamă de dispozitive și tehnologii avansate, concepute pentru a evalua și monitoriza proprietățile și caracteristicile esențiale ale...