Analiza calității fructelor și stabilirea termenului optim de recoltare

Un factor important în businessul horticol este capacitatea fermierului de a produce fructe și legume de o calitate înaltă, solicitată de consumatori. Se cunoaște faptul, că în perioada de păstrare a fructelor deja nu mai putem îmbunătăți sau ridica calitatea lor, sarcina principală pentru această perioadă este de a menține calitatea și de a minimaliza pierderile.

Dar nu mai puțin important este și capacitatea de a măsura cu precizie și a prezenta dovada calității cumpărătorilor. 

Compania Fruit Storage Consult SRL are în dotare un mini-laborator mobil, care ne permite să evaluăm operativ principalii parametri calitativi a fructelor, cum ar fi:

Fermitatea pulpei pentru mere, pere, prune – cu ajutorul penetrometrului digital sau manual 

Fermitatea pulpei este unul din parametrii principali în comercializarea fructelor, în special a merelor, perelor, prunelor și altor fructe. Fermitatea înaltă se obține în livadă, în perioada de vegetație, aplicând mai multe procedee agrotehnice, în special tratamentele cu Calciu, și se poate menține în depozitul frigorific, aplicând diferite metode de păstrare și tehnologii. La momentul livrării rețelele de supermarkete europene solicită de la producători ca fermitatea să fie maximă pentru soiul respectiv, dar nu mai mică de 6 kg/cm2 pentru merele după depozitare. Pentru a putea asigura acest parametru după externarea de la păstrare, este recomandat să efectuăm măsurarea lui imediat după recoltare, apoi periodic până la sfârșitul depozitării, pentru a vedea dinamică evoluției acestuia. Compania noastră poate efectua aceste măsurări atât instant, la ferma producătorului cu ajutorul penetrometrului manual, sau în laborator, cu ajutorul penetrometrului digital cu stocarea datelor în calculator. În cazul când aceste date se arhivează din an în an de către fermier se pot face analize comparative pentru diferite soiuri, parcele, ani pentru a face concluzii și corectări ulterioare.

Conținutul de substanțe uscate solubile (BRIX) cu ajutorul refractometrului digital sau manual

Aprecierea gradului de maturitate a merelor cu ajutorul probei Kaliu-Iod

Este una din cele mai simple și tot odată precise metode de apreciere a gradului optim de rcoltare pentru mere și pere. Această metodă se bazează pe faptul, că în procesul maturării merelor și perelor are loc hidroliza amidonului acumulat în zahăr. Cercetătorii au observat, că amidonul în reacție cu soluția de Kaliu-Iod se colorează în negru, pe când zahărul din fructe deja nu se colorează. Anume această reacție a și stat la baza apariției acestei metode, care a devenit metoda de bază pentru a măsura gradul de maturare a merelor și perelor înainte de recoltare. Analiza se face în următoarele etape:

  1. Se încep analizele cu 10-14 zile înaintea termenului presupus de recoltare. Pentru aceasta se culeg 10 mere de același soi din diferite locuri a livezii.
  2. Se pregătește soluția Kaliu-Iod după folosind următoarele reactive:
  • 1 litru de apă (H2O)  distilată
  • 10 gr de Kaliu Iod ( KI) în formă de praf
  • 20 gr de Iod cristalic
  • 10 gr de Kaliu Iod se dizolvă în 500 ml de apă distilată la temperatura de +40… +50C

Apoi în această soluție se adaugă 20 gr de Iod cristalic, care în prealabil trebuie mărunțit pentru a-l putea dizolva mai bine. Se amestecă bine până la dizolvarea complectă a Iodului. Soluția obtinută o plasăm într-un pulverizator și o păstrăm într-un loc întunecat.

  1. Merele culese se taie transversal și se pulverizează o jumătate cu soluția Kaliu-Iod.
  2. Lăsăm merele să se evapore lichidul de pe mere timp de 10 minute, apoi comparăm merele cu tabela și stabilim gradul de maturitate a lotului respectiv.

Aprecierea gradului de maturitate a fructelor cu ajutorul DA-Meter

Este o metodă complementară și non-destructivă pentru aprecierea gradului de maturitate a mai multor fructe cu ajutorului DA-meter. Poate fi utilizată atât în livadă, la recoltare, atât și în timpul păstrării, analizând periodic loturile de fructe din depozit. 

La baza acestei metode stă măsurarea gradului de descompunere a clorofilei, efectuând aceste măsurări la diferite etape putem vedea dinamica maturării și să primim decizii referitor la termenul posibil de păstrare a fiecărui lot de fructe. În rezultatul măsurărilor pe panoul DA-meter apare un coeficient, care variază între 0 și 1,3. Mărimile de la 0 până la 0,5 atestă gradul avansat de maturare a fructelor și termenul minim de păstrare a acestora, pe când mărimile de la 1,3 până la 0,8 ne vor indica, că lotul respectiv se află la un grad inferior de maturizare și lotul respectiv are potențial bun pentru păstrare îndelungată. 

Această metodă este una mai sofisticată, se efectuiază doar de specialiștii companiei cu ajutorul DA-Meter și necesită interpretare în comparație cu alți indici. 

Servicii

Instruirea personalului în domeniul creșterii și păstrării fructelor

În ziua de astăzi progresul tehnologic este atât de vertiginos în toate domeniile, și domeniul păstrării fructelor nu este o excepție, încât fermierii și...

Alte servicii – standarte de calitate pentru fructe, inspecția calității comerciale a fructelor

Compania noastră oferă servicii de stabilire a standardelor de calitate pentru fructe, asigurându-se că produsele îndeplinesc criteriile stricte de prospetime, savori și aspect. De...

Organizarea vizitelor de studiu în domeniul creșterii și păstrării fructelor

Pentru a avea succes în businessul horticol nu este întotdeauna nevoie de a inventa bicicleta, ci e mult mai efectiv și econom să înveți...

Consultații în domeniul păstrării și transportătii fructelor

Consultații în alegerea metodei optime de păstrare pentru fiecare fruct În ziua de astăzi tehnologiile se dezvoltă atât de repede, că fermierilor uneori le vine...