Tratarea merelor cu 1-MCP ( 1-metilciclopropenă) pentru prelungirea termenului de păstrare și menținere a calității acestora pentru o perioadă de peste 9 luni. Este un serviciu complex, prestat de compania Fruit Storage Consult SRL și include în sine toate aspectele, ce țin de păstrarea merelor, începând cu aprecierea termenului optim de recoltare până la externarea de la păstrare
Tratarea merelor cu 1-MCP ( 1-metilciclopropenă) pentru prelungirea termenului de păstrare și menținere a calității acestora pentru o perioadă de peste 9 luni. Este un serviciu complex, prestat de compania Fruit Storage Consult SRL și include în sine toate aspectele, ce țin de păstrarea merelor, începând cu aprecierea termenului optim de recoltare până la externarea de la păstrare.
Aproape două decenii în urmă a apărut și s-a răspândit vertiginos o metodă nouă de păstrare a fructelor şi legumelor climacterice. Esenţa tehnologiei constă în tratarea fructelor şi legumelor climacterice la începutul păstrării cu un gaz special, al cărui substanţă activă este 1-MCP (1-Metilciclopropen).
Mecanismul de acţiune constă în alipirea substanţei active a preparatului de receptorii de etilenă. Astfel, substanţa activă a preparatului (C4H6) substitute molecula de etilenă (C2H4) şi inhibă biosinteza ulterioară a acesteia. Ca urmare a acestei reacţii are loc diminuarea acţiunii biologice a etilenei asupra fructelor tratate – scade intensitatea respiraţiei şi încetinesc alte procese metabolice.
Efectul tratării este ireversibil, odată produsă reacţia de blocare a receptorilor , etilena atât endogenă, cât şi exogenă, nu actiona asupra produselor depozitate, astfel nu se vor desfăşura procesele de maturizare şi îmbătrînire a lor.
Principalele avantaje ale tratării merelor cu 1-MCP sunt:
- Prelungirea termenului de păstrare a fructelor şi legumelor.
- Păstrarea calităţilor comerciale şi gustative ale fructelor : Fermitatea miezului – Crocanţa – Suculenţa – Gustul – Culoarea – Prospeţimea.
- Diminuarea acţiunii factorilor de stres şi protejarea complexă a fructelor contra diferitor dereglări fiziologice din timpul păstrării, în special a opărelii epidermei la soiurile sensibile.
- Scăderea consumului de energie electrică în timpul păstrării.
- Micşorează perisabilitatea naturală și rata de afectare cu mucegai.
- Este compatibilă cu alte tehnologii de păstrare ( Atmosfera Controlată, Ambalaje cu Atmosfera Modificată ).
- Este simplă în aplicare, nu necesită investiţii iniţiale suplimentare în echipamente.
- Este inofensivă pentru consumatori, operatori, utilajul depozitului frigorific şi pentru mediu.
Pentru a putea utiliza această metodă este nevoie de a dispune de un depozit frigorific cu atmosferă normală sau controlată, pentru primul tip este necesar de avut o cameră sau toate ermetice.
Alte condiții pentru atingerea efectului mdorit este recoltarea merelor în stadie tehnică de maturitate şi tratarea lor în decurs de maxim 5-7 zile după recoltare.
Această metodă a revoluționarizat domeniul de păstrare și transportare a fructelor și legumelor în stare proaspătă, și este utilizată cu beneficii majore la păstrarea merelor, perelor, prunelor, bananelor, kiwi și a altor fructe și legume climacterice. În unele țări producătoare de mere, cum ar fi Polonia, Republica Moldova și multe altele, această metodă a devenit o normă pentru sectorul horticol, unde se tratează practic 100% din merele depozitate.