Tratarea fructelor pentru prelungirea termenului de păstrare

Tratarea merelor cu 1-MCP ( 1-metilciclopropenă) pentru prelungirea termenului de păstrare și menținere a calității acestora pentru o perioadă de peste 9 luni. Este un serviciu complex, prestat de compania Fruit Storage Consult SRL și include în sine toate aspectele, ce țin de păstrarea merelor, începând cu aprecierea termenului optim de recoltare până la externarea de la păstrare

Tratarea merelor cu 1-MCP ( 1-metilciclopropenă) pentru prelungirea termenului de păstrare și menținere a calității acestora pentru o perioadă de peste 9 luni. Este un serviciu complex, prestat de compania Fruit Storage Consult SRL și include în sine toate aspectele, ce țin de păstrarea merelor, începând cu aprecierea termenului optim de recoltare până la externarea de la păstrare.

Aproape  două decenii  în urmă a  apărut  și s-a răspândit vertiginos o  metodă  nouă  de  păstrare  a  fructelor  şi  legumelor climacterice. Esenţa  tehnologiei   constă  în  tratarea  fructelor  şi  legumelor  climacterice  la  începutul  păstrării  cu  un  gaz  special, al  cărui  substanţă  activă  este  1-MCP (1-Metilciclopropen). 

Mecanismul  de  acţiune  constă  în  alipirea   substanţei  active  a  preparatului  de  receptorii  de  etilenă. Astfel, substanţa  activă  a  preparatului  (C4H6)  substitute  molecula  de  etilenă  (C2H4)  şi  inhibă  biosinteza  ulterioară  a  acesteia. Ca  urmare  a  acestei  reacţii  are  loc  diminuarea  acţiunii  biologice  a  etilenei  asupra  fructelor  tratate – scade  intensitatea  respiraţiei  şi  încetinesc  alte  procese  metabolice. 

Efectul  tratării  este  ireversibil, odată  produsă  reacţia  de  blocare  a  receptorilor , etilena  atât  endogenă, cât  şi  exogenă,  nu actiona  asupra  produselor  depozitate, astfel  nu  se  vor  desfăşura  procesele  de  maturizare  şi  îmbătrînire a lor.

Principalele  avantaje  ale  tratării  merelor  cu  1-MCP  sunt:

  • Prelungirea  termenului  de  păstrare  a  fructelor  şi  legumelor.
  • Păstrarea  calităţilor  comerciale  şi  gustative  ale  fructelor : Fermitatea  miezului  –  Crocanţa –  Suculenţa – Gustul  – Culoarea – Prospeţimea.
  • Diminuarea  acţiunii  factorilor  de  stres  şi  protejarea  complexă  a  fructelor  contra  diferitor  dereglări  fiziologice  din  timpul  păstrării, în special a opărelii epidermei la soiurile sensibile.
  • Scăderea  consumului  de  energie  electrică  în  timpul  păstrării.
  • Micşorează  perisabilitatea  naturală și rata de afectare cu mucegai.
  • Este  compatibilă  cu  alte  tehnologii  de  păstrare ( Atmosfera  Controlată, Ambalaje  cu  Atmosfera  Modificată ).
  • Este  simplă  în  aplicare, nu  necesită  investiţii  iniţiale  suplimentare  în  echipamente.
  • Este  inofensivă  pentru  consumatori, operatori, utilajul  depozitului  frigorific  şi  pentru  mediu.

Pentru  a  putea  utiliza  această  metodă  este  nevoie  de  a  dispune  de  un  depozit  frigorific  cu  atmosferă  normală  sau  controlată, pentru  primul  tip  este  necesar  de  avut  o  cameră  sau  toate  ermetice. 

Alte condiții pentru atingerea efectului mdorit  este  recoltarea  merelor  în  stadie  tehnică  de  maturitate  şi  tratarea  lor  în  decurs  de  maxim  5-7  zile  după  recoltare.

Această metodă a revoluționarizat domeniul de păstrare și transportare a fructelor și legumelor în stare proaspătă, și este utilizată cu beneficii majore la păstrarea merelor, perelor, prunelor, bananelor, kiwi și a altor fructe și legume climacterice. În unele țări producătoare de mere, cum ar fi Polonia, Republica Moldova și multe altele, această metodă a devenit o normă pentru sectorul horticol, unde se tratează practic 100% din merele depozitate.

Servicii

Consultații în domeniul păstrării și transportătii fructelor

Consultații în alegerea metodei optime de păstrare pentru fiecare fruct În ziua de astăzi tehnologiile se dezvoltă atât de repede, că fermierilor uneori le vine...

Dezinfecția depozitelor frigorifice și a ambalajelor

În procesul depozitării fructelor un rol extrem de important îl are menținerea igienei în celulele frigorifice și în secțiile de sortare și ambalare. După...

Digitalizarea proceselor din pomicultură

Astăzi, digitalizarea devine tot mai importantă în cele mai diverse domenii de activitate a omenirii, și pomicultura nu este o excepție. Compania Fruit Storage...

Instruirea personalului în domeniul creșterii și păstrării fructelor

În ziua de astăzi progresul tehnologic este atât de vertiginos în toate domeniile, și domeniul păstrării fructelor nu este o excepție, încât fermierii și...