În ianuarie 2023 am organizat pentru un grup de pomicultori din Bucovina un schimb de experiență în zona de nord a Republicii Moldova, unde este concentrată producția de mere din țară.
Prima zi am făcut o instruire practică în domeniul curățării pomilor de mere de diferite soiuri, unde am atins și alte probleme, legate de menținerea livezii – irigarea, protecția și fertilizarea.
A doua zi am vizitat câteva livezi superintensive de mere și depozite de păstrare și ambalare a merelor. Aici am văzut tendințele și experiența pomicultorilor din Republica Moldova în cultivarea, păstrarea și comercializarea diverselor soiuri de mere.
La sfârșitul evenimentul am vizitate galeriile subterane a vinăriei Cricova, unde am întărit cunoștințele și impresiile prin degustarea vinurilor renumite ale acestei companii.
În perioada 15-20 noiembrie 2022 am organizat vizita la INTERPOMA, Bolzano, Italia, unde se expun cele mai importante companii, care propun soluții în creșterea, păstrarea și comercializarea merelor.
În cadrul acestui tur a fost organizat și un atelier de lucru, dedicat experienței de curățare a pomilor de mere soiul Golden Delicious, care este unul din cele mai răspândite soiuri în regiunea Trentino. Membrii grupului au fost impresionați de vizita la unul din punctele de lucru a cooperativei Melinda, unde am văzut linia de sortare și ambalare cu descărcare în apă, un mini-market cu mere proaspete și toată gama de produse din mere – sucuri de stoarcere directă, oțet din mere, cidru din mere, cipsuri și gemuri. Iar la final am vizitat fabrica de oțet și cidru Luca Maria Melchiori, situată într-o localitate montană pitorească, unde am degustat diverse tipuri de cidru artizanal și bucate italiene tradiționale, specifice acestei regiuni.
Compania noastră oferă servicii de stabilire a standardelor de calitate pentru fructe, asigurându-se că produsele îndeplinesc criteriile stricte de prospetime, savori și aspect.
De asemenea, efectuăm inspecția calității comerciale a fructelor, evaluând conformitatea lor cu reglementările actuale și asigurându-ne că acestea îndeplinesc așteptările consumatorilor.
În ziua de astăzi tehnologiile de păstrare a produselor horticole au avansat foarte mult, însă elementul cheie al procesului de păstrare – frigul – a rămas până în prezent pe locul întâi. Păstrarea la rece a produselor este elementul N1 al fiecărei tehnologii de păstrare, celelalte metode sunt complementare, iar depozitul frigorific rămâne a fi scheletul, pe care se plasează celelate componente.
Și în acest domeniu s-au înregistrat progrese tehnologice enorme, astăzi nu putem vorbi despre un depozit frigorific la general, așa cum nu putem spune că avem un camion, fără a preciza alte detalii. Un depozit frigorific pentru păstrarea merelor va fi foarte diferit de un depozit frigorific pentru cireșe sau afine după dimensiuni, dotări cu utilaj frigorific și infrastructura de sortare și ambalare.
Anume din aceste considerente este crucial să faceți un concept bine chibzuit și calculat al viitorului obiect de la bun început cu ajutorul specialiștilor în domeniu, ținând cont de soiurile de fructe, cantitatea lor, termenul dorit de păstrare și multe alte momente din cadrul fluxului tehnologic. În caz contrar ar putea să vă pomeniți cu un depozit necorespunzător și neeficient pentru businessul dumneavoastră, incapabil să păstreze la maxim calitatea roadei obținute.
Împreună cu partenerii noștri de la SEBECA Engineering vă stăm la dispoziție pentru a vă oferi cea mai bună soluție din domeniu.
Pentru a avea succes în businessul horticol nu este întotdeauna nevoie de a inventa bicicleta, ci e mult mai efectiv și econom să înveți experiența altor țări, care sunt lideri în anumite sectoare. Pentru fermierii români propunem:
– organizarea grupurilor la cele mai valoroase expoziții și conferințe din domeniu, cum ar fi :
INTERPOMA, Bolzano, Italia;
FRUIT LOGISTICA, Berlin, Germania;
MACFRUT, Rimini, Italia;
Targi Sadownyctwa i Warzywnictwa, Kielce, Polonia;
și alte destinații de interes.
– organizarea vizitelor de studiu tematice la pomicultori din alte țări cu experiență în businessul horticol
În primul an de activitate am organizat două vizite de acest gen pentru fermierii din România, și ambele au fost binevenite și utile pentru ei, ceea ce ne-a convins, că acest serviciu este solicitat.
Primul eveniment a fost organizat în noiembrie 2022 la INTERPOMA, Bolzano, Italia, care este cea mai îngust specializată anume în creșterea, păstrarea și comercializarea merelor.
În ianuarie 2023 am organizat pentru un grup de pomicultori din Bucovina un schimb de experiență în zona de nord a Republicii Moldova, unde este concentrată producția de mere din țară. Prima zi am făcut o instruire în domeniul curățării pomilor de mere de diferite soiuri, apoi am vizitat câteva livezi superintensive de mere și depozite de păstrare și ambalare a merelor.
Mai detailat despre aceste evenimente puteți afla aici:
În ziua de astăzi progresul tehnologic este atât de vertiginos în toate domeniile, și domeniul păstrării fructelor nu este o excepție, încât fermierii și operatorii din acest sector deseori sunt în pas cu el. Deaceea noi oferim clienților instruirea persoanelor responsabile de creșterea și păstrarea fructelor din cadrul companiei.
La moment cele mai solicitate cursuri de instruire sunt :
Curățarea pomilor de mere
Se petrece în perioada decembrie-februarie de către specialiști cu experiență practică în domeniu în grupuri sau individual, în livada proprie sau în alte livezi.
Instruirea începe cu explicarea bazelor teoretice, dar accentul se pune pe practică.
Aplicarea îngrășămintelor și a tratamentelor de protecție în perioada de vegetație pentru a spori capacitatea de păstrare a fructelor
Se petrece pe parcursul perioadei de vegetație de către specialiști cu experiență practică în domeniu. Instruirea este axată concret pen livada clientului, conține aspecte teoretice și practice. Nu cuprinde tot domeniul de fertilizare și aplicare a tratamentelor, ci preponderent acele elemente agrotehnice, care vor contribui la păstrarea calității și a diminuării pierderilor fructelor în perioada depozitării.
Aspecte tehnologice a păstrării soiurilor concrete de fructe, legume și pomușoare
Se petrece individual pentru fiecare fermă, ținând cont de asortimentul și cantitatea fructelor, ce urmează a fi păstrate, de capacitatea și dotările depozitului frigorific. Cel mai oportun moment pentru a începe acest curs de instruire este luna august, sau cel târziu cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare.
Persoana instruită primește un set de documente (standarde de calitate pentru fructe, instrucțiuni de apreciere a termenului optim de recoltare, protocol pentru fiecare soi aparte de fructe cu indicarea regimelor de păstrare, problemele și bolile posibile, etc.). Pentru întreaga perioada de păstrare clientul este asistat on-line sau off-line cu orice întrebări și probleme, care pot apărea.
La solicitarea clienților se pot oferi alte instruiri, vizite de studiu, stagieri, etc.
care vor contribui la minimalizarea pierderilor și sporirea eficienței businessului și a profitului fermierului.
– această afirmație am auzit-o de nenumărate ori de la mulți specialiști din domeniul păstrării fructelor. Și într-adevăr, în timpul depozitării deja nu putem îmbunătăți nimic în starea fiziologică a fructelor, sarcina principală a fermierului constă în:
Păstrarea calității fructelor
Diminuarea pierderilor
Pierderile fructelor în timpul păstrării sunt diverse – pierderi în greutate, pierderi calitative – ofilirea, modificarea culorii de acoperire, modificarea gustului şi aromei merelor, diminuarea fermităţii texturale și a valorii nutritive a merelor și altele. Dar cele mai multe pagube le aduc două grupuri de boli:
Bolile fungice
Dereglările fiziologice
Bolile Fungice
Datorită bolilor fungice, sau mucegaiului, populaţia globului pierde anual până la 30% din produsele horticole în rezultatul transportării şi păstrarării lor. Coborârea temperaturii nu salvează fructele de afectare cu agenţii patogeni, ci doar încetineşte acest proces. Această problemă este destul de importantă şi agravată de faptul, că mulţi agenţi patogeni ai fructelor sunt produc diferite micotoxine, care se evidenţiază prin stabilitaea lor chimică, care nu este nimicită chiar şi la fierbere.
În perioada de păstrare sunt create condiţii prielnice pentru dezvoltarea bolilor fungice. După recoltarea roadei fructele treptat îşi pierd imunitatea şi devin mai sensibile la afectarea cu microorganismele patogene. În camerele frigorifice umiditatea aerului se menţine la un nivel înalt, iar fructele sănătoase se află într-un contact restrâns cu cele afectate.
Aplicarea măsurilor chimice în timpul transportării şi păstrării de lungă durată este limitată. În această perioadă periculoase pot fi chiar şi cele mai puţin agresive gene de ciuperci. Prin urmare, lupta cu bolile fungice pe durata perioadei de păstrare este cu mult mai grea, decât în livadă. Pentru a elabora şi efectua măsuri efective contra agenţilor patogeni este necesar, în primul rând, de stabilit agentul ce produce boala şi, de determinat gradul de agresivitate a lui.
Bolile fungice, care sunt răspândite la fructele culturilor seminţoase, pe durata perioadei de păstrare, de obicei sunt divizate în două grupe:
unele încep să se dezvolte încă în livadă,
iar altele nimiresc prin diferite răni şi leziuni în timpul recoltării şi transportării.
La începutul perioadei de păstrare prevalează bolile care afectează fructele în perioada de vegetaţie, însă în continuare sporesc pierderile caracteristice perioadei de păstrare. Ulterior, pe suprafaţa fructelor încetul cu încetul sporeşte cantitatea de spori ai ciupercilor, însă mulţi dintre aceştea pot fi agenţi ai bolilor fungice. Sporirea cantităţii cu astfel de spori, intensifică riscul contaminării, îndeosebi, în cazul prezenţei diferitor leziuni.
Dereglările fiziologice
Dereglările fiziologice a merelor în timpul păstrării sunt acele dereglări, care nu sunt legate de agenţi patogeni externi, ci apar în rezultatul încălcarii proceselor metabolice în țesuturile fructelor.
Nivelul de răspîndire a acestor dereglări poate varia semnificativ în dependenţă de an, livadă, soi. Este cert, că multe cauze de apariţie a acestor dereglări nu este cunoscută, totuşi putem identifica cele mai importante din ele:
Condiţii nefavorabile de creştere (legate de climă și locaţie);
Soiuri sensitive la anumite dereglări;
Greşeli agrotehnice de creștere;
Recoltare timpurie sau tardivă;
Condiţii incorecte de păstrare.
Atât bolile fungice, dar în special unele dereglări fiziologice pot provoca pierderi economice majore, uneori până la 100% din roada depozitată, deaceea identificarea corectă a acestora este foarte importantă.
Dispunem de o bază de date cu descrierea detaliată a bolilor fungice și dereglărilor fiziologice a merelor în timpul păstrării și oferim recomendații pentru evitarea complectă sau minimalizarea pierderilor în viitor.
În procesul depozitării fructelor un rol extrem de important îl are menținerea igienei în celulele frigorifice și în secțiile de sortare și ambalare. După fiecare sezon în încăperile, unde au fost păstrate fructele, rămân în stare latentă un număr mare de spori ai agenților parogeni, care ulterior, în noul sezon vor ieși din starea latentă și vor provoca pierderi sporite. Deaceea o atenție deosebită trebuie să acordăm menținerii igienei în toate spațiile a fluxului tehnologic a fructelor proaspete.
O soluție eficientă pentru atingerea acestui obiectiv este dezinfectarea spațiilor, utilajelor și a încăperilor cu ajutorul unui produs nou pe piață – acidul hipocloros.
Acidul Hipocloros (HOCl) – este un dezinfectant puternic, din familia clorului, non-toxic, cu o eficiență de 80 de ori mai mare decât celelalte produse clorigene și majoritatea altor dezinfectanți.
Formula HOCL
Dezinfectarea se produce prin nebulizare cu ajutorul utilajelor specializate. Recomandăm efectuarea dezinfectării celulelor frigorifice după terminarea sezonului de păstrare și înaintea sezonului următor de depozitare.
Permite să micșorăm semnificativ apariția și răspândirea bolilor fungice în interiorul celulelor frigorifice în perioada de păstrare a produselor horticole.
Tratarea merelor cu 1-MCP ( 1-metilciclopropenă) pentru prelungirea termenului de păstrare și menținere a calității acestora pentru o perioadă de peste 9 luni. Este un serviciu complex, prestat de compania Fruit Storage Consult SRL și include în sine toate aspectele, ce țin de păstrarea merelor, începând cu aprecierea termenului optim de recoltare până la externarea de la păstrare
Tratarea merelor cu 1-MCP ( 1-metilciclopropenă) pentru prelungirea termenului de păstrare și menținere a calității acestora pentru o perioadă de peste 9 luni. Este un serviciu complex, prestat de compania Fruit Storage Consult SRL și include în sine toate aspectele, ce țin de păstrarea merelor, începând cu aprecierea termenului optim de recoltare până la externarea de la păstrare.
Aproape două decenii în urmă a apărut și s-a răspândit vertiginos o metodă nouă de păstrare a fructelor şi legumelor climacterice. Esenţa tehnologiei constă în tratarea fructelor şi legumelor climacterice la începutul păstrării cu un gaz special, al cărui substanţă activă este 1-MCP (1-Metilciclopropen).
Mecanismul de acţiune constă în alipirea substanţei active a preparatului de receptorii de etilenă. Astfel, substanţa activă a preparatului (C4H6) substitute molecula de etilenă (C2H4) şi inhibă biosinteza ulterioară a acesteia. Ca urmare a acestei reacţii are loc diminuarea acţiunii biologice a etilenei asupra fructelor tratate – scade intensitatea respiraţiei şi încetinesc alte procese metabolice.
Efectul tratării este ireversibil, odată produsă reacţia de blocare a receptorilor , etilena atât endogenă, cât şi exogenă, nu actiona asupra produselor depozitate, astfel nu se vor desfăşura procesele de maturizare şi îmbătrînire a lor.
Principalele avantaje ale tratării merelor cu 1-MCP sunt:
Prelungirea termenului de păstrare a fructelor şi legumelor.
Păstrarea calităţilor comerciale şi gustative ale fructelor : Fermitatea miezului – Crocanţa – Suculenţa – Gustul – Culoarea – Prospeţimea.
Diminuarea acţiunii factorilor de stres şi protejarea complexă a fructelor contra diferitor dereglări fiziologice din timpul păstrării, în special a opărelii epidermei la soiurile sensibile.
Scăderea consumului de energie electrică în timpul păstrării.
Micşorează perisabilitatea naturală și rata de afectare cu mucegai.
Este compatibilă cu alte tehnologii de păstrare ( Atmosfera Controlată, Ambalaje cu Atmosfera Modificată ).
Este simplă în aplicare, nu necesită investiţii iniţiale suplimentare în echipamente.
Este inofensivă pentru consumatori, operatori, utilajul depozitului frigorific şi pentru mediu.
Pentru a putea utiliza această metodă este nevoie de a dispune de un depozit frigorific cu atmosferă normală sau controlată, pentru primul tip este necesar de avut o cameră sau toate ermetice.
Alte condiții pentru atingerea efectului mdorit este recoltarea merelor în stadie tehnică de maturitate şi tratarea lor în decurs de maxim 5-7 zile după recoltare.
Această metodă a revoluționarizat domeniul de păstrare și transportare a fructelor și legumelor în stare proaspătă, și este utilizată cu beneficii majore la păstrarea merelor, perelor, prunelor, bananelor, kiwi și a altor fructe și legume climacterice. În unele țări producătoare de mere, cum ar fi Polonia, Republica Moldova și multe altele, această metodă a devenit o normă pentru sectorul horticol, unde se tratează practic 100% din merele depozitate.
Măsurarea cu instrumente de înaltă precizie a temperaturii și umidității aerului în celulele frigorifice
Acești parametri sunt esențiali în timpul păstrării tuturor fructelor și legumelor. Temperatura mai scăzută decât cea optimă pentru fiecare soi poate provoca apariția așa-ziselor bolilor frigului sau chiar la congelarea produselor proaspete.
Temperatura sporită în celulele frigorifice vor conduce la rata înaltă de respirație a produselor și, respectiv, la micșorarea termenului de păstrare. Mai mult ca atât, în acest caz va spori riscul apariției diferitor boli fiziologice și îndeosebi a gradului de afectare cu boli fungice a fructelor depozitate.
Gradul înalt de umeditate în celulele frigorifice va permite minimalizarea pierderilor în greutate a fructelor, evitarea deshidratării excesive și a ofilirii și vor permite să păstrăm aspectul proaspăt al produselor. Respectiv, măsurarea și menținerea parametrilor optimi de umiditate reelativă a aerului este foarte importantă.
Măsurarea temperaturii interne a fructelor în pulpă
Atunci cănd vorbim despre temperatura optimă de păstrare pentru anumite fructe este vorba despre temperatura internă a fructelor, și nu despre temperatura aerului din celula frigorifică. Deseori operatorii depozitelor confundă aceste noțiuni, limitându-se doar la măsurarea temperaturii aerului și nu a fructelor. De obicei, într-un depozit cu utilaj frigorific bine calculat și instalat diferența dintre acești parametri este minimă. Dar, totuși, deseori, temperatura internă a fructelor este cu 0,5-1,0C mai înaltă în comparație cu temperatura aerului înconjurător. Deaceea este la fel de important să măsurăm cu precizie și să ajustăm în caz de necesitate anume temperatura internă a fructelor.
Măsurarea conținutului de bioxid de carbon( CO2) și oxigen (O2) în celulele frigorifice
După cum cunoaștem, fructele recoltate și depozitate rămân organisme vii, în care continuă multe procese vitale, cum ar fi respirația, transpirația, degradarea clorofilei și multe altele. În rezultatul respirației se consumă oxigenul din aer, zahărul și acizii din fructe, iar în rezultatul acestui proces se degajă bioxid de carbon, apa și căldura. Aceste procese au stat la baza tehnologiilor de păstrare a produselor horticole în condiții de atmosferă controlată (AC) și ambalajelor cu atmosferă modificată (MAP). În primul caz parametrii optimi ai conținutului de O2 și CO2 în atmosfera celulei frigorifice se obțin și se mențin cu precizie cu ajutorul utilajelor, instrumentelor și a softului speciale. În cazul MAP conținutul de O2 și CO2 înăuntrul ambalajelor se obține în rezultatul respirației produselor și a structurii deosebite a materialului polimer, din care sunt fabricate aceste ambalaje.
Dar în cazul păstrării produselor în celulele frigorifice tradiționale, doar cu frig, în cazul când aceste celule sunt etanșe, în atmosfera din interiorul celulei se consumă O2 și se micșorează conținutul acestuia concomitent cu degajarea CO2 și mărirea conținutului acestuia în atmosfera interioară a celulei. Astfel se crează o atmosferă diferită de cea normală, de exemplu conținutul de O2 scade până la 18% iar conținutul de CO2 se ridică până la 3%, ca rezultat primim o variantă de atmosferă modificată la nivelul întregii celule, care, în principiu nu aduce mare folos, dar nici nu dăunează esențial produselor. Însă când conținutul de CO2 depășește anumite valori, la unele fructe, cum ar fi perele și unele soiuri de mere vor apărea dereglări fiziologice, provocate de excesul de CO2. Anume deatâta este important să monitorizăm acești parametri în cazul depozitării soiurilor snsibile la conținut sporit de CO2.
Măsurarea conținutului de etilenă ( C2H4) în celulele frigorifice
În ultimele decenii, pe lângă factorii de temperatură și umiditate, a început studierea importanței și rolului etilenei (C2H4) în domeniul păstrării produselor horticole, și s-a dovedit, că acest fitohormon joacă un rol extrem de important în procesul creșterii, maturizării și perioadei de post-recoltare a mmultor fructe și legume, în special a celor clmacterice.
Etilena este un hormon vegetal sub formă de gaz, produs de fructe și legume, scopul căruia este reglarea proceselor legate de senescență și maturare atât la fructe și legume și flori. La diferite etape ale circuitului comercial poate avea efect atât pozitiv, cât și negativ. În perioada de vegetație sinteza etilenei este un proces benefic, care pornește un șir de reacții, care duc la coacerea fructelor, apariția gustului și aromei specifice. După recoltare acest hormon contribuie la coacere, înmuierea țesuturilor, îmbătrânirea și senescența acestora, care la această etapă reduc esențial perioada de păstrare și calitatea comercială a produselor horticole. Prin urmare, monitorizarea sintezei și conținutului de etilenă a devenit importantă în lanțul valoric de comercializare a fructelor și legumelor și a dus la apariția diverselor metode de a măsura, micșora sinteza și efectele nedorite ale acesteia. Noi dispunem de analizator de etilenă exogenă în aerul celulelor de păstrare a produselor horticole, ceea ce ne permite să măsurăm și să interpretăm corect procesele, care se petrec în fructe în perioada de depozitare și să facem o prognoză referitor la termenul de păstrare a fiecărui lot în parte. Această informație este utilă pentru a lua decizia de a păstra acest lot mai departe sau de a-l comercializa cât mai urgent. Pentru a micșora efectele negative asupra produselor horticole depozitate există mai multe metode, care au la bază două principii diferite:
Absorbția etilenei exogene din celulele frigorifice prin diferite metode chimice sau fizice ( ozonarea, absorbția prin intermediul diferitor substanțe chimice, etc.) Este o metodă destul de eficientă, dar nu rezolvă problema în sine, deoarece etilena este sintetizată de fructe și mai departe, prin această metodă doar se reduce efectul negativ.
Tratarea merelor cu 1-MCP ( 1-metilciclopropenă), care este clasificată ca un regulator de creștere a plantelor și inhibă sinteza etilenei direct în fructe, ceea ce are un efect mult mai puternic asupra încetinirii procesului de îmbătrânire a fructelor după recoltare.