Home Blog Page 2

Digitalizarea proceselor din pomicultură

0

Astăzi, digitalizarea devine tot mai importantă în cele mai diverse domenii de activitate a omenirii, și pomicultura nu este o excepție. Compania Fruit Storage Consult vă propune câteva soluții – stații meteo Metos și prognoza  recoltei de mere  la hectar concomitent cu clasificarea acesteia după dimensiuni cu ajutorul aplicației PIXOFARM.

Prognoza  recoltei de mere  la hectar concomitent cu clasificarea acesteia după dimensiuni cu ajutorul aplicației PIXOFARM.

Compania Pixofarm din Austria a elaborat două aplicații pentru pomicultură – Pixofarm și Bin Scan, care în scurt timp au fost apreciate de către producătorii de mere din diferite colțuri a globului. 

Cu ajutorul smartfonului și a aplicației Pixofarm putem face următoarele măsurări și efectua prognoze în baza acestora:

Numărați cu ușurință fructele din livada dvs.

Obțineți informații despre cantitatea de fructe din livadă doar făcând fotografiind pomii cu smartphone-ul. În câteva secunde, Pixofarm vă va oferi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a lua deciziile corecte.

Preziceți recolta de mere la hectar înainte de recoltare.

Măsurați diametrele fructelor și urmăriți cu ușurință creșterea.

Monitorizați cu ușurință dimensiunile fructelor, rata de creștere și distribuția clasei de mărime și ajustați operațiunile precum rărirea, irigarea și alte măsuri de stimulare a creșterii.

Cu ajutorul smartfonului și a aplicației Bin Scan putem afla dimensiunile merelor din containere și clasificarea lor după mărime din întregul lot recoltat.

Toate aceste informații vor ajuta fermierii să ia decizii corecte referitor la rărirea, irigarea, fertilizarea și recoltarea merelor. După recoltare, cunoscând cum sunt distribuite după clase de mărime fructele, se pot lua decizii corecte referitor la prețul de comercializare a acestora. 

Pentru mai multe detalii accesați pagina: www.pixofarm.com

METOS® stații meteorologice vă va ajuta să luați decizia corectă la momentul potrivit prin monitorizarea exactă a parametrilor meteorologici specifici locului, și anume:

  • PARAMETRII DE MEDIU (precipitații, temperatura aerului, umiditatea frunzelor, viteza vântului, radiația solară etc.);
  • FROST cu alerte în timp real privind temperatura la bulbul umed;
  • UMEZEALA SOLULUI cu o gamă largă de sonde;
  • HIDROLOGIE, avertizări de inundații, parcele de cercetare și multe altele.

Cu METOS® obțineți cele mai bune prognoze pentru ferma și câmpurile dumneavoastră, utilizând măsurători locale în timp real.

Pessl Instruments oferă o gamă largă de soluții hardware și software pentru gestionarea eficientă și rentabilă a umidității solului și a irigațiilor. Dispozitivele hardware monitorizează solul (umiditate, temperatură, salinitate, prezența nutrienților), planta (variații dendrometrice…), atmosfera (toate variabilele meteorologice, din care se poate estima evapotranspirația), dar și sistemul de irigare (debit, nivel de apă, presiune, pH și conductivitate electrică a îngrășămintelor…).

Valorile măsurate pot fi combinate cu prognoze meteo specifice locului și sunt accesibile în timp real pe platforma FieldClimate. Prognoza meteo este actualizată din oră în oră, este disponibilă pentru o fereastră de 3 până la 7 zile și include o serie de variabile – cantitatea și probabilitatea de precipitații, temperatura, viteza/direcția vântului, umiditatea frunzelor, umiditatea relativă și evapotranspirația.

Modele de boli  

La Pessl Instruments, noi algoritmi de modelare a bolilor dezvoltați pe baza parametrilor de mediu colectate de la stațiile meteorologice conectate la cloud ale cultivatorilor legate de biologie și de ciclul de viață de peste 80 de boli diferite pentru a prezice dezvoltarea și evoluția acestora în peste 45 de culturi diferite.

Și o altă gamă variată de servicii:

  • MONITORIZAREA LA DISTANȚĂ A CÂMPULUI;
  • LOGISTICĂ ȘI GESTIONAREA RESURSELOR;
  • MANAGEMENTUL NUTRIȚIEI;
  • EVALUAREA CALITĂȚII PULVERIZĂRII;
  • MONITORIZARE INSECTE.

Pentru mai multe detalii accesați pagina: https://metos.at/ro

Analiza calității fructelor și stabilirea termenului optim de recoltare

0

Un factor important în businessul horticol este capacitatea fermierului de a produce fructe și legume de o calitate înaltă, solicitată de consumatori. Se cunoaște faptul, că în perioada de păstrare a fructelor deja nu mai putem îmbunătăți sau ridica calitatea lor, sarcina principală pentru această perioadă este de a menține calitatea și de a minimaliza pierderile.

Dar nu mai puțin important este și capacitatea de a măsura cu precizie și a prezenta dovada calității cumpărătorilor. 

Compania Fruit Storage Consult SRL are în dotare un mini-laborator mobil, care ne permite să evaluăm operativ principalii parametri calitativi a fructelor, cum ar fi:

Fermitatea pulpei pentru mere, pere, prune – cu ajutorul penetrometrului digital sau manual 

Fermitatea pulpei este unul din parametrii principali în comercializarea fructelor, în special a merelor, perelor, prunelor și altor fructe. Fermitatea înaltă se obține în livadă, în perioada de vegetație, aplicând mai multe procedee agrotehnice, în special tratamentele cu Calciu, și se poate menține în depozitul frigorific, aplicând diferite metode de păstrare și tehnologii. La momentul livrării rețelele de supermarkete europene solicită de la producători ca fermitatea să fie maximă pentru soiul respectiv, dar nu mai mică de 6 kg/cm2 pentru merele după depozitare. Pentru a putea asigura acest parametru după externarea de la păstrare, este recomandat să efectuăm măsurarea lui imediat după recoltare, apoi periodic până la sfârșitul depozitării, pentru a vedea dinamică evoluției acestuia. Compania noastră poate efectua aceste măsurări atât instant, la ferma producătorului cu ajutorul penetrometrului manual, sau în laborator, cu ajutorul penetrometrului digital cu stocarea datelor în calculator. În cazul când aceste date se arhivează din an în an de către fermier se pot face analize comparative pentru diferite soiuri, parcele, ani pentru a face concluzii și corectări ulterioare.

Conținutul de substanțe uscate solubile (BRIX) cu ajutorul refractometrului digital sau manual

Aprecierea gradului de maturitate a merelor cu ajutorul probei Kaliu-Iod

Este una din cele mai simple și tot odată precise metode de apreciere a gradului optim de rcoltare pentru mere și pere. Această metodă se bazează pe faptul, că în procesul maturării merelor și perelor are loc hidroliza amidonului acumulat în zahăr. Cercetătorii au observat, că amidonul în reacție cu soluția de Kaliu-Iod se colorează în negru, pe când zahărul din fructe deja nu se colorează. Anume această reacție a și stat la baza apariției acestei metode, care a devenit metoda de bază pentru a măsura gradul de maturare a merelor și perelor înainte de recoltare. Analiza se face în următoarele etape:

  1. Se încep analizele cu 10-14 zile înaintea termenului presupus de recoltare. Pentru aceasta se culeg 10 mere de același soi din diferite locuri a livezii.
  2. Se pregătește soluția Kaliu-Iod după folosind următoarele reactive:
  • 1 litru de apă (H2O)  distilată
  • 10 gr de Kaliu Iod ( KI) în formă de praf
  • 20 gr de Iod cristalic
  • 10 gr de Kaliu Iod se dizolvă în 500 ml de apă distilată la temperatura de +40… +50C

Apoi în această soluție se adaugă 20 gr de Iod cristalic, care în prealabil trebuie mărunțit pentru a-l putea dizolva mai bine. Se amestecă bine până la dizolvarea complectă a Iodului. Soluția obtinută o plasăm într-un pulverizator și o păstrăm într-un loc întunecat.

  1. Merele culese se taie transversal și se pulverizează o jumătate cu soluția Kaliu-Iod.
  2. Lăsăm merele să se evapore lichidul de pe mere timp de 10 minute, apoi comparăm merele cu tabela și stabilim gradul de maturitate a lotului respectiv.

Aprecierea gradului de maturitate a fructelor cu ajutorul DA-Meter

Este o metodă complementară și non-destructivă pentru aprecierea gradului de maturitate a mai multor fructe cu ajutorului DA-meter. Poate fi utilizată atât în livadă, la recoltare, atât și în timpul păstrării, analizând periodic loturile de fructe din depozit. 

La baza acestei metode stă măsurarea gradului de descompunere a clorofilei, efectuând aceste măsurări la diferite etape putem vedea dinamica maturării și să primim decizii referitor la termenul posibil de păstrare a fiecărui lot de fructe. În rezultatul măsurărilor pe panoul DA-meter apare un coeficient, care variază între 0 și 1,3. Mărimile de la 0 până la 0,5 atestă gradul avansat de maturare a fructelor și termenul minim de păstrare a acestora, pe când mărimile de la 1,3 până la 0,8 ne vor indica, că lotul respectiv se află la un grad inferior de maturizare și lotul respectiv are potențial bun pentru păstrare îndelungată. 

Această metodă este una mai sofisticată, se efectuiază doar de specialiștii companiei cu ajutorul DA-Meter și necesită interpretare în comparație cu alți indici. 

Consultații în domeniul păstrării și transportătii fructelor

0

Consultații în alegerea metodei optime de păstrare pentru fiecare fruct

În ziua de astăzi tehnologiile se dezvoltă atât de repede, că fermierilor uneori le vine greu să se orienteze în diversele metode și tehnologii de păstrare a produselor horticole.

Pre-răcirea cu aer forțat, pre-răcirea prin metoda hydrocooling, păstrarea fructelor în condiții de atmosferă controlată în diferite variații ( ULO, DCA, etc), tratarea cu ozon, tratarea cu 1-MCP, tratarea cu SO2, păstrarea în ambalaje cu atmosferă modificată (MAP) și încă multe alte metode – doar enumerarea lor duce la dezorientarea producătorilor agricoli.

Compania Fruit Storage Consult SRL vă va ajuta să găsim soluția optimă după eficiență și cost anume pentru fructele sau legumele din ferma Dumneavoastră, luând în considerație volumul de producere, asortimentul, piața de desfacere și alți factori.

Căldări pentru recoltarea fructelor

0

Căldările pentru culegerea merelor asigură recoltarea delicată a soiurilor sensibile, datorită bazei detașabile, care permite merelor să se rostogolească lent în lăzi sau containere. Utilizarea căldărilor noastre reduce semnificativ pierderile din cauza leziunilor mecanice, atât pentru soiurile timpurii, precum Gala, cât și pentru cele de iarnă, cum ar fi Golden Delicious, Czsampion, Idared.

Acestea sunt potrivite pentru recoltarea merelor în lăzi de 15-17 kg, precum și în containere de 300-350 kg. Pentru recoltarea în containere, se recomandă utilizarea cărucioarelor pentru 1-2 containere, amplasate la înălțime minimă deasupra solului.

Deoarece le producem în Moldova de aproape 10 ani, am perfecționat toate detaliile și procesul de asamblare, astfel încât produsele noastre sunt confortabile pentru muncitori și rezistente la condițiile dificile din timpul recoltării. În majoritatea gospodăriilor care folosesc căldările noastre, productivitatea recoltării a crescut de la 500 până la 1000 kg pe zi per muncitor.

Date tehnice:

  • Construcție rigidă din materiale rezistente la coroziune și umiditate
  • Carcasă din metal zincat, întărită cu sârmă zincată
  • Material din poliester impermeabil cu căptușeală de porolon în interior
  • Curele cu rezistență sporită la greutate
  • Reglabile pentru persoane cu diferite complecții
  • Greutate proprie de 1,7 kg
  • Capacitate pentru mere: 10-12 kg

Rotator hidraulic pentru descărcarea merelor pentru industrie

0
  • Acest atașament pentru stivuitor frontal permite descărcarea rapidă, eficientă și sigură a containerelor cu mere destinate industriei
  • Un singur operator, folosind acest atașament, poate încărca zilnic între 60-80 tone de mere
  • Structură robustă și sigură
  • Întreținere tehnică simplă
  • Compatibil cu diferite tipuri de tractoare și stivuitoare
  • Ajustabil pentru diverse tipuri de containere
  • Rotație de 180 grade, asigurând descărcarea completă a containerelor
  • Greutate proprie – 300 kg
  • Capacitate de ridicare – între 500 și 1000 kg

Stații meteo METOS

0

Soluțiile METOS® reprezintă o combinație de hardware desfășurat (IoT) și software (SaaS) pentru a furniza utilizatorilor informații esențiale despre mediul înconjurător, necesare pentru luarea unor decizii acționale eficiente. Măsurătorile realizate de stațiile meteorologice și de alte dispozitive de înregistrare a datelor pe teren, împreună cu calculele și analizele efectuate în FieldClimate, formează o soluție completă pentru gestionarea optimă a tuturor activităților agricole.

Stațiile meteorologice și senzorii conectați la acestea vă furnizează informații valoroase despre sol, cultură și condițiile de pe câmp, incluzând temperatura aerului și a solului, umiditatea relativă, evapotranspirația, precipitațiile, viteza și direcția vântului, precum și multe altele. Toate condițiile climatice și de mediu măsurate vă vor ajuta să decideți când să irigați și să aplicați tratamente, când să fertilizați, când să efectuați o vizită pe teren și multe altele.

Instrumente pentru măsurarea calității fructelor

0

Instrumentele pentru măsurarea calității fructelor reprezintă o gamă de dispozitive și tehnologii avansate, concepute pentru a evalua și monitoriza proprietățile și caracteristicile esențiale ale fructelor. Aceste instrumente permit determinarea rapidă și precisă a calității, asigurând astfel proaspătatea și gustul optim al produselor. Ele sunt utilizate în diverse etape ale procesului de producție, de la cultivare până la distribuție, și includ dispozitive pentru analiza culorii, texturii, densității, maturității și conținutului de zahăr. Implementarea acestor instrumente contribuie la îmbunătățirea calității fructelor și la maximizarea beneficiilor pentru consumatori și producători deopotrivă.

Calibre din plastic

Cireșe
Calibru din plastic, sub formă de dreptunghi, cu 8 găuri, distanța între ele de 2 mm și diametrul de 20/22/24/26/28/30/32/34 mm.

Mere
Calibru din plastic, format din 6 inele prinse împreună, distanța între ele de 5 mm și diametrul de 60/65/70/75/80/85 mm.

Caise
Calibru din plastic, sub formă de dreptunghi, cu 7 găuri, distanța între ele de 5 mm și diametrul de 30/35/40/45/50/55/60 mm.

Prune
Calibru din plastic, sub formă de dreptunghi, cu 8 găuri, distanța între ele de 2 mm și diametrul de 32/34/36/38/40/42/44/46 mm.

Fructe universale
Pentru mere, pere, gutui, cu diapazonul de măsurare de 40 – 100 mm.

Refractometru

Manual portabil

  • Pentru măsurarea conținutului de substanțe uscate solubile (SUS) în fructe, struguri și pomușoare.
  • Simplu și eficient în utilizare.
  • Diapazon de măsurare: 0 – 32 % BRIX.

Digital portabil

  • Pentru măsurarea conținutului de substanțe uscate solubile (SUS) în fructe, struguri și pomușoare.
  • Precizie înaltă.
  • Diapazon de măsurare: 0 – 52 % BRIX.
  • Greutate: 100 g.

Penetrometru

Manual portabil:

  • Pentru măsurarea fermității pulpei la mere, pere și prune. Utilizat în livadă, depozit, lanțul de comercializare, oferă informații despre termenul optim de recoltare și despre diminuarea fermității în timpul păstrării. Aceste informații sunt extrem de utile pentru luarea deciziilor referitoare la termenul de păstrare, calitatea după păstrare și calitatea în retail.
  • Unitate de măsură: kg/cm2 sau LB/inch.
  • Diapazon măsurare: 0 – 13 kg/cm2.3.2.

Penetrometru digital

Termometre

Cu sondă

Pentru pulpă

Higrometre

Ambalaje cu atmosferă modificată (MAP) pentru păstrarea/transportarea fructelor

0

Ce sunt ambalajele cu atmosferă modificată (MAP)?

Ambalajele cu atmosferă modificată (MAP – Modified Atmosphere Packaging) reprezintă o metodă de ambalare a fructelor pre-răcite în pungi din materiale plastice. Aceste pungi sunt apoi așezate în lăzile tradiționale din lemn, plastic sau carton. Secretul constă în structura materialului din care sunt produse pungile, care are o permeabilitate selectivă pentru oxigen, bioxid de carbon și vapori de apă. Ca rezultat al respirației în interiorul ambalajului, se stabilește rapid o compoziție a gazelor cu nivel sporit de CO2 și nivel scăzut de O2, precum și un nivel înalt de umiditate, dar fără a produce condens. Acest mediu modificat reduce rata de respirație a fructelor, prelungind astfel termenul de păstrare și menținând calitatea produselor.

Această tehnologie a revoluționat sectorul și a deschis piețele Europei și Americii de Nord pentru producătorii de fructe perisabile din emisfera sudică. În prezent, utilizarea acestor ambalaje a devenit o normă pentru țările din topul 10 al celor mai mari producători de cireșe.

Pentru ce fructe se utilizează ambalajele cu atmosferă modificată?

Ambalajele ZoePac se pot utiliza pentru toată gama de produse horticole produse în România:

  • Fructe: cireșe, caise, piersici, nectarine, prune, mere, pere
  • Legume: roșii, castraveți, bostănei, conopidă, broccoli, verdeață
  • Pomușoare: căpșune, zmeură, afine

Beneficiile principale ale ambalajelor cu atmosferă modificată:

  • Prelungirea termenului de păstrare a produselor perisabile: de exemplu, cireșele pot fi păstrate până la 45-50 de zile, iar prunele soiuri târzii – până la 50-60 de zile.
  • Păstrarea aspectului produselor și a prospețimii lor.
  • Reducerea mucegaiului.
  • Minimalizarea pierderilor masei produselor și a deshidratării lor.

Cercetările de laborator au stabilit pierderile în greutate pentru cireșe, vișine, zmeură, caise și prune păstrate în MAP și fără.

NFRUCTETermen Păstrare, zilePierderi în greutate Cu MAP, %Pierderi în greutate Fără, %Economie %
1Cireșe soi Kordia500,184,94,72
2Vișine450,225,35,08
3Zmeură200,133,83,67
4Caise400,204,24,0
5Prune Prezident600,194,44,21

Rezultatele arată că păstrarea acestor fructe în MAP aduce, pe lângă aspectul proaspăt și prelungirea termenului de păstrare, o economie de 3,5-5,1% din greutatea inițială a produselor. Dacă transformăm aceste economii în bani, doar acest beneficiu practic acoperă costul pungilor utilizate.