Despre noi

Informații relevante despre compania noastră

Cu grijă pentru fiecare fruct!

Acesta este sloganul companiei Fruit Storage Consult și, în același timp, mesajul adresat pomicultorilor din România. Conform datelor FAO (Food and Agriculture Organization), anual pe glob, pe întreg lanțul valoric, se pierd între 15% și 30% sau chiar mai mult din produsele alimentare perisabile, în special în etapele de recoltare, ambalare, păstrare, transportare și comercializare. În contextul scumpirii tuturor inputurilor folosite în procesul de creștere a fructelor și legumelor, aceste procente se transformă în pierderi colosale atât pentru fiecare fermier în parte, cât și la nivel național și internațional.

Compania Fruit Storage Consult SRL a fost creată pe baza cunoștințelor și experienței de peste 25 de ani a fondatorilor în domeniul păstrării, procesării, ambalării și transportării fructelor în stare proaspătă în Republica Moldova.

Misiunea companiei Fruit Storage Consult SRL în România este de a ajuta producătorii locali de fructe, legume și pomușoare să valorifice la maxim recolta obținută, păstrând calitatea produselor sale și minimalizând pierderile. Împreună cu partenerii companiei, oferim clienților noștri profesionalism, responsabilitate, experiență și inovație.

Alexandru Chirtoca - Fondatorul Fruit Storage Consult

Activez în domeniul businessului de fructe aproape 30 de ani.

Din 1994 până în 2001 am fondat și administrat compania Neo-Pack, care a introdus pe piața Republicii Moldova ambalje din carton ondulat pentru fructe, în special pentru mere, care în timp de câțiva ani au înlocuit ambalajele tradiționale din lemn.

Din 2000 am administrat compania Jancom din sudul țării, care deținea un depozit frigorific cu capacitatea de 1000 de tone. În cadrul acestei companii am acumulat o bogată experiență în achiziționarea, păstrarea și exportul cireșelor, piersicilor, caiselor, prunelor, merelor și în special a strugurilor de masă.

Din 2007 am început să prestez servicii de consultanță în domeniul păstrării și transportării fructelor, care ulterior a devenit una din direcțiile importante a activității companiei.

Din 2009 și până în prezent implementez cu succes tehnologia tratării merelor și prunelor cu 1- Metilciclopropenă ( 1-MCP), care s-a dovedit a fi una simplă și eficientă și a dat un imbold semnificativ în dezvoltarea sectorului.

Pe parcursul a toți acești ani, pe lângă activitatea în teren, am atras o atenție deosebită autoinstruirii și perfecționării abilităților profesionale în domeniul păstrării fructelor și tehnologiilor post-recoltare.

Mai 2014 – Cursuri și stagiere de scurtă durată în domeniul depozitării fructelor – Fondazione Edmund Mach, San Michele al’Adige, Trentino, Italy

Iunie 2016 – Cursuri practice Tehnologii de post-recoltare a produselor horticole, Universitatea Politehnică din Cartagena, Cartagena, Spania Iunie – Iulie 2020 – Cursuri on-line Tehnologii de post-recoltare a produselor horticole, Universitatea Davis, California, SUA.

Diplome

Decembrie 2019 – am obținut titlul de Master în Științe agricole la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Am participat în calitate de reporter la diverse seminare, conferințe și cursuri de instruire în domeniu în Republica Moldova, Ucraina și România.

Laboratorul nostru

Pentru a presta servicii și consultanță profesionistă, compania Fruit Storage Consult SRL are în dotarea sa un mini-laborator portabil, compus dintr-un set de instrumente performante. Acestea ne permit să efectuăm următoarele măsurări și investigații:

Aprecierea termenului optim de recoltare pentru mere și alte fructe

Penetrometru digital

Refractmetru digital

Set pentru efectuarea analizei Kaliu-Iod

DA-Meter

Calibru universal

Calibre pentru toate fructele

Monitorizarea parametrilor de păstrare în celulele frigorifice

Termometre digital cu sondă de înaltă precizie

Termometru digtal pentru măsurarea temperaturii interne a fructelor

Higrometru digital de înaltă precizie pentru măsurarea umidității relative a aerului în celulele frigorifice

Analizator de gaze pentru măsurarea conținutului de O2 și CO2 în celulele frigorifice

Analizator de etilenă pentru măsurarea conținutului de C2H4 în celulele frigorifice

Parteneri


Construcția la cheie a depozitelor frigorifice pentru depozitarea fructelor și legumelor (Moldova, România)

Instrumente pentru măsurarea calității fructelor (Italia)

Stații meteo și aplicații mobile pentru agricultură (Austria)

Aplicații mobile pentru prognoza recoltei (Austria)

Ambalaje cu atmosferă modificată (MAP) pentru prelungirea termenului de păstrare a fructelor și legumelor (Israel)